Cum te afectează lumina albastră?
La fel ca razele ultraviolete, lumina albastră este, deopotrivă, benefică și periculoasă pentru ochii tăi.
Ce este lumina albastră?
Lumina albastră este acea porțiune din spectrul de lumină vizibilă care are cele mai mici lungimi de undă și cea mai mare energie.
Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi neaparat despre lumina albastră și despre efectele ei asupra ochilor tăi:
1. Lumina albastră este peste tot
Soarele este principala sursă de lumină albastră, iar oamenii sunt cei mai expuși la aceasta în timpul zilei. Există, însă, și surse de lumină create de om, precum lumina LED și cea generată de televizoarele cu ecran plat.
Ecranele computerelor, ale tabletelor, telefoanelor mobile și ale altor dispozitive digitale emană o mare cantitate de lumină albastră. Cantitatea de lumină emanată de aceste dispozitive este mult mai mică decât cea generată de soare. Cu toate acestea, oamenii petrec din ce în ce mai mult timp folosind dispozitive electronice cu ecran, fapt care îi determină pe specialiști să ia în calcul efectele pe termen lung ale expunerii aproape constante a ochilor la lumina albastră în cantități mici sau moderate.
2. Lumina albastră (razele HEV) face ca cerul să pară albastru
Razele HEV se dispersează mai repede decât celelalte tipuri de raze atunci când intră în contact cu aerul și cu moleculele de apă din atmosferă. Prin urmare, gradul mare de împrăștiere a acestor raze de lumină este ceea ce face ca cerul să pară albastru.
3. Ochiul uman nu excelează la blocarea luminii albastre
Părțile dinspre exteriorul ochiului uman (corneea și cristalinul) au o oarecare capacitate de a bloca razele ultraviolete înainte de a ajunge la retină. Cu toate acestea, ochelarii de soare sunt esențiali pentru a proteja ochiul în totalitate față de razele ultraviolete care cauzează apariția cataractei, a orbirii, a pingueculei și chiar a cancerului.
Spre deosebire de razele ultraviolete, toată lumina albastră vizibilă trece prin cornee și cristalin și ajunge la retină.
4. Expunerea ochilor la lumina albastră crește riscul apariției degenerescenței maculare
Faptul că lumina albastră ajunge la retină este deosebit de important. Studiile de laborator au demonstrat că expunerea îndelungată la lumina albastră afectează celulele sensibile la lumină ale retinei. Acest lucru poate da naștere degenerării maculare, care poate cauza, la rândul ei, orbirea persoanei afectate. Acesta este și motivul pentru care cercetătorii consideră că expunerea îndelungată la lumină albastră provenită de la ecranele televizoarelor, computerelor și smartphone-urilor crește semnificativ riscul apariției degenerării maculare.
5. Lumina albastră contribuie la apariția sindromului de oboseală vizuală la calculator
Deoarece lumina albastră se împrăștie cu mai multă ușurință decât celelalte tipuri de lumină vizibilă, ea generează, practic, un fel de „zgomot” difuz luminos care contribuie la apariția așa-numitului „sindrom de oboseală vizuală la calculator”, numit în literatura de specialitate anglo-saxona „digital eye strain”.
Acesta este și motivul pentru care specialiștii recomandă purtarea ochelarilor de protecție pentru calculator în special persoanelor care petrec foarte mult timp în fața monitorului.