Sunt lentilele care ofere vedere instantanee la orice distanta.
In jurul varstei de 40 de ani cei mai multi dintre noi incep sa aiba dificultati in a vedea clar obiectele situate la distanta mica, acest fapt se datoreaza unui inceput de imbatranire fiziologica a ochiului numit presbiopie. Primele semne ale presbiopiei apar de multe ori cand purtatorii de ochelari pentru citit realizeaza ca lentilele monofocale pe care le au nu mai sunt suficiente pentru a citi articole scrise cu caractere mici sau pentru a vedea clar obiectele situate la mica distanta iar cei care nu au purtat ochelari niciodata nu mai pot citi un text dintr-un ziar fara a-l indeparta peste distanta normala de 40 cm fata de ochi.

In trecut, solutia cea mai simpla la aceasta problema era prescrierea ochelarilor pentru citit sau a ochelarilor cu lentile bifocale (lentile pentru corectia defectelor de vedere la aproape si la distanta cu linie de demarcatie intre cele doua suprafete).

Este foarte usor sa va adaptati la utilizarea lentilelor progresive moderne de astazi. Un „culoar” de vedere optima coboara vertical pe fiecare lentila progresiva. Opticianul dumneavoastra va face masuratori atente ale ochilor dumneavoastra si ale ramei de ochelari in asa fel incit sa plaseze „culoarul” in pozitia perfecta astfel incit ochii dumneavoastra sa poata accesa puterile diferite ale lentilei pentru o vedere confortabila la toate distantele.
Cand va este confectionata prima pereche de ochelari cu lentile progresive este posibil sa aveti nevoie de o perioada scurta de timp de adaptare care in general variaza de la citeva zile pina la 1 luna .

Lentila progresiva are o configuratie tipica pentru vederea la aproape, intermediar si distanta. Acest lucru este determinat de amestecul de puteri dioptrice care in cazul lentlei progresive va ofera posibilitatea de a vedea clar la toate distantele, in acelasi timp determinind aberatii optice minore in periferia lentilei. Daca va aruncati privirea la distanta in dreapta sau stinga, in special cind va uitati in jos, veti vedea prin aceste zone periferice ale lentilei si vederea poate fi usor neclara. Aberatiile periferice pot determina asa numita senzatie de „inot” cind faceti miscari bruste ale capului. In ultimii ani, designul lentilelor progresive a fost permanent imbunatatit pentru a reduce foarte mult aberatiile periferice. Cei mai multi purtatori de lentile progresive pentru prima data nu intimpina nicio problema de acomodare.

Sunt utile?

Ochelarul cu lentile progresive poate ingloba 3-4 perechi de ochelari intr-unul singur(aproape,distanta,intermediar,soare)
Cresterea dioptriilor in timp se face mult mai lent datorita efortului mimim facut de ochi pentru a privi la distanta dorita.